Bryr sig människor om lätta problem för att undvika att tänka på svåra problem?

VI BRYR OSS OM SKIT Ibland undrar jag om folk bryr sig för lite om vad som händer runt omkring oss. Ibland undrar jag även om folk bryr sig för mycket, om små saker som att folk gäspar på tåg. Jag tycker det är bra att bry sig, men vad ska man bry sig om?

Jag sitter och läser Daniel Kahnemans bok ”Tänka, snabbt och långsamt”. I denna presenterar han idéen om två system som styr vårt beslutsfattande. Ett system är automatiskt, kan agera helt omedvetet, kräver knappt någon ansträngning och är väldigt snabbt. System 2 är långsamt. Det kräver mycket energi. Det är det systemet som aktiveras när vi måste komma på en lösning på ett komplext problem. Vi måste stanna upp, väga för- och nackdelar, tänka ut konsekvenser. Det är den delen av oss vi oftast identifierar oss med och som innehåller de egenskaperna vi anser vara unika med människan.

Han nämner en väldigt intressant egenskap hos det långsamma systemet; lättja. Det långsamma systemet är väldigt lat och undviker gärna att att arbeta hårt, helst vill det låta det snabba systemet ta hand om allt. Det är inte konstigt att det är så, för att det långsamma systemet är väldigt energikrävande, medan det snabba systemet bygger på snabba, enkla tumregler. Kahneman berättar att om det långsamma systemet får en tung fråga så vill det gärna göra om frågan till en enkel version. Han tar upp flera exempel; ”Kvinnan ifråga ställer upp i primärvalen. Hur långt kan hon gå i politiken?” blir till ”Ser kvinnan ifråga ut som en politisk vinnare?”. I den första versionen måste det långsamma systemet aktiveras, för att utvärdera situationen och ge en prognos för framtidens politiska situation. I version två räcker det med att det snabba systemet aktiveras. Det räcker med att man gör en inituitiv bedömning, och man behöver inte ens ha koll på vad som avgör vad svaret blir. Det snabba systemet producerar ett snabbt svar, med okänd kvalitet. Kahneman föreslår att vårt snabba system ansvarar för fler beslut än vi tror. Vi tror oftast att vi har en bra anledning till att tycka eller agera som vi gör, men sanningen kan vara den att vi ofta missar varför vi bildade den åsikten, eller handlade på det viset som vi gjorde.

Jag tror att många idag känner en diffus känsla av att världen har hamnat snett. Jag gör i alla fall det. Jag har en känsla av att det finns massiva problem i hur vår värld är organiserad idag. Och jag har på sistone känt mig skyldig över att jag inte utvärderat detta med mitt långsamma system tillräckligt noga. Det känns som att det snabba systemet har tagit över och översatt denna känsla av fel till småfel i vardagen. För att det är så mycket enklare att hitta lösningar på småfel, och det känns nästan omöjligt att hitta lösningar på stora problem som global fattigdom. Jag tycker att det är dags att lägga mer fokus på de stora problemen, istället för att låta de små ta vår uppmärksamhet. 

 

– Marielle

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s