Snabba lösningar eller bara mer osynliga svårigheter?

Många barn diagnostiseras idag i tidig ålder med ADHD, under lång tid har allt fler fått en hälsoskadlig övervikt och så vidare. Vad ska vi göra åt dessa svårigheter? För de flesta verkar det som att det helst ska göras något åt det omedelbart med så lite jobb som möjligt. Snabba, enkla lösningar är det vi strävar efter. Att skriva ut ritalin, en medicin vilken ges till personer diagnostiserade med ADHD, kan göras för att bland annat öka koncentrationsförmåga. En lösning på övervikt kan vara en gastric bypass operation, som innebär att delar av magsäcken opereras bort och gör det omöjligt att stoppa i sig lika mycket mat som innan operationen.

Ritalinets förmåga att öka koncentration kan exempelvis underlätta för elever diagnostiserade med ADHD att sitta still och lyssna på en lärare under hela lektioner. Frågan är bara, finns det andra undervisningsmetoder som skulle lämpa sig bättre för dessa barn? Kan det till och med vara så att en stor defitting square pegsl hade kunnat sluta medicineras i så fall? I artikeln Fitting square pegs into round holes: The challenge of coping with attention-deficit disorder (2008) har Gallichan och Curle intervjuat ungdomar diagnostiserade med ADHD som går på en skola anpassad efter deras behov. Här berättar ungdomarna att de inte längre märker av några av sina tidigare problem relaterade till sin ADHD diagnos och en del har slutat medicinera sig. Givetvis kräver en sådan skola mer resurser och mer tid. Det kommer ta lång tid att förändra. Så det bästa vore att börja planera. Tack vare mycket forskning på området finns kunskaper om hur miljön kan anpassas för elever diagnostiserade med ADHD. Fast intresset verkar mediokert. Medicin löser ju också problemet, eller?

Eftersom många idag har en hälsofarlig övervikt händer det att nya, ibland ganska fyndiga dieter dyker upp. I de flesta fall slutar det med att personen som testar en diet väger mer ett par år senare, än innan dieten. Vi är inställda på att söka oss till den söta och fetamaten, vilket tidigare krävdes för att överleva. Därför blir det ett problem när detta ständigt finns att tillgå. Så vad finns det egentligen att göra? Enligt LCHF ska du äta mycket fett och lite kolhydrater, enligt 5:2 ska du äta runt en fjärdedel av ditt dagliga energiintag två dagar i veckan osv. Om du är bland de svåraste fallen erbjuder sjukvården en gastric bypass operation. Får dessa metoder människor att gå ner i vikt? I många fall är svaret ja, för en begränsad tid. I nästan lika många fall återgår personerna efter några månader till sina gamla vanor igen. För en diet eller operation förändrar inte automatiskt en livsstil. De förändrar inte per automatik det förhållande personen har till mat. De gör inget åt orsaken till problemet.

Jag upplever det som att folk i allmänhet ofta söker snabba lösningar på problem. En lösning i detta fall innebär att få bort symptomen. Att dölja det som syns, för att det åtminstone ska se ut som att allt är bra. Jag menar inte att det ska slutas skrivas ut ritalin, slutas göra gastric bypass operationer eller andra liknande insatser men det borde läggas mer tid på orsakerna till problemet. För troligtvis är det först när du är medveten om orsaken till problemet du kommer närmre en lösning.

– Alexandra

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s