PTSD och modet hos poliser

PTSD upptäcktes först i militären. Många som varit i strid började bete sig annorlunda, bland annat började deras hjärtan slå onormalt och oregelbundet. Man kallade detta Soldiers heart eller krigsneuros. Utöver fysiska symptom uppvisade de psykologiska symptom på stress och andra negativa beteenden och känslor. Dessa symptom hittades även hos andra folkgrupper. Kvinnor med traumatiska upplevelser från barndomen, som sexuella övergrepp, visade liknande sympton, men förnedrande nog kallades detta hysteri.

PTSD drabbar även den stabila. Man kan ha haft ett bra liv, men efter något traumatiskt kan man ha svårt att gå tillbaka till det. Vid PTSD har man hemska mardrömmar, återkommande flashbacks till traumat, förhöjd aggressitivet och irritation, och förminskad nivå av positiva känslor. Man kan både börja beskylla sig själv för det som hänt, eller få en dyster syn på alla andra. Negativa föreställningar om världen är vanligt, exempelvis att hela världen har blivit genomruttet och ont. Utvecklandet av både koncentrationssvårigheter och sömnsvårigheter är väldigt vanligt.

Många veteraner är idag hemlösa eller tillhör en annan drabbad och utsatt grupp. Många veteraner är också alkoholiserade. Jag har reagerat på detta och länge undrat varför. Nu vet jag varför; soldater utvecklar lätt PTSD och när man utvecklat det går ens liv lätt utför om man inte får den hjälp man behöver. En annan grupp människor som blir utsatta för trauman är poliser. Aggressivitet direkt riktade mot de är vanligt. De får se mycket misär, blod, våld och död. Detta är otroligt stressande händelser och även den stabila och lyckliga polisen kan utveckla PTSD efter att ha varit med om dessa starkt emotionella händelser.

PTSD occur

Källa: www.traumaline1.com

Jag blir fruktansvärt ledsen när jag tänker på det här. Jag är så otroligt tacksam för att poliser finns, och jag tror att de som inte är tacksamma inte är medvetna om hur mycket poliser offrar för samhällets skull. Inte nog med att de utsätter  sitt fysiska liv för risk för samhällets skull, de riskerar även att försämra sitt psykiska liv markant för att hjälpa andra. Tacken för detta är bristfällig. Många är negativa mot polisen och är aggressiva verbalt eller fysiskt mot de.

Dessutom får poliser pinsamt låga löner. Under sin aspirantutbildning får poliser 15.000/månad. Som polisassistent tjänar man 21.300/månaden och därifrån är löneutvecklingen väldigt dålig. Detta tycker vi inte är acceptabelt.

Vi vill ha mer respekt för poliser och även högre lön för deras slit!

Gilla gärna facebook sidan ”Minst 25.000 kr för poliser!” på Facebook, en sida driven av en polis som försöker belysa polisernas usla lönevillkor.

https://www.facebook.com/minst25000krforpoliser

 

– Marielle

Annonser

En reaktion på ”PTSD och modet hos poliser

  1. Jag har länge haft en liknande åsikt om Sveriges polisstyrka och det är jätteroligt att se att någon faktiskt håller med. Det är lätt att kasta glåpord mot våra samhällsväktare, men det verkar vara svårare att tänka efter en stund och sätta sig i deras skor, när de ger sig in i situation efter situation som urartat och som vem som helst annars bara känner sig glada att de inte är en del av.

    Det känns som om vårt samhälle har blivit mer och mer separerat varje dag som går, och när folk bara går förbi misshandel på gatan och tänker att det inte är deras problem så har vi gått för långt.

    Jag känner mig trygg med poliser på stan. Jag känner mig lättad när jag ser en polisbil puttra runt på innergatorna. Jag känner mig nöjd med faktumet att man blåstestar folk för fyllekörning. Visst finns det säkert idioter inom poliskåren, men jag tror ändå att antalet idioter som sätts ur spel av den svenska poliskåren är så pass mycket högre att siffran blir obetydlig.

    Tack för att ni utsätter er för fysisk och psykisk smärta och låga löner för att göra Sverige till en tryggare plats!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s