Är demokrati en självklarhet?

S414 KRIGAREN.indd

”I en demokrati är alla med och bestämmer. Du, jag, alkoholister, pundare, pedofiler, negrar. Folk som är för dumma för att gå ut grundskolan. Folk som skiter i sitt land. Som struntar i om allt går åt skogen. Jag struntar inte i det. Jag älskar mitt land.”

På detta vis inleds filmen Krigaren. Kanske var det ett genialiskt sätt att inleda en film. Det fångade åtminstone min uppmärksamhet. Jag tänkte på om det överhuvud taget finns någon som resonerar på det viset. Fast varför skulle det inte finnas det? Precis som berättarrösten säger, har ju även denna person, med de tankarna, rätt att rösta. Självklart ska även den här personen ha rätt att rösta. För är det en demokrati det handlar om, så ska alla ha rätt att rösta. Även de som är emot demokrati. Det kanske tar emot att tänka sig det. Hur skulle vi hantera om ett parti, som förespråkade ett annat styre än demokrati, växte sig stora? Fast en annan fundering är hur ett sådant parti skulle lyckas växa sig stora genom att röstas fram demokratiskt? Vilka skulle de egentligen kunna exkludera för att fortfarande få med sig tillräckligt stor andel människor? De hade inte fått med sig de personer som ingår i de exkluderade grupperna. Troligtvis inte heller de som känner igen sig i personerna som ingår i dessa grupper. Och inte heller de som känner någon som ingår i de exkluderade grupperna. Men framförallt hade de inte fått med sig de som bryr sig om mänskliga rättigheter. Det låter som att det krävs ganska mycket. Ändå påstår en del att demokratin är hotad i Sverige idag. Sverigedemokraterna anser att det bemötande de fått i riksdagen och av folk i allmänhet under exempelvis valkampanjen, inte har varit demokratiskt. Företrädare för partiet har överröstats, hotats och fått saker kastade emot sig. Sedan finns en annan sida. De som är motståndare till Sverigedemokraterna och anser att detta parti är ett hot mot demokratin.

Generellt sätt i Europa växer de främlingsfientliga partierna. Inte minst i Ungern. Det nationalistiska och högerpopulistiska partiet Jobbik har stort stöd. De är kända för sin antisemitiska och antiromska politik och har betecknats som nyfascistiskt. Inte nog med det så har de nuvarande ledarna lagstadgat så att de hemlösa tvingas gömma sig för att polisen inte ska hitta dem. Detta innebär också att de gömmer sig från socialarbetarna och mister möjligheten att få hjälp från dem. Romerna är en annan utsatt grupp. Ett exempel är att arbetslösheten i Ungern ligger på 10 %, men för romerna som bor i Ungern ligger den på 80 %. EU har försökt göra något åt styret, utan lycka. Ungern följer inte längre de mänskliga rättigheterna. Det är ett krav för att gå med i EU. Ska de tvingas gå ur?

Så kanske hade jag fel. Kanske är inte demokratin fullt så självklar som jag tror. Kanske intalar jag bara mig själv att Sverige är tryggare än vad det är, för att jag inte vill veta sanningen. Slutet på filmen krigaren ger mig åtminstone (falskt) lugn:

”Demokrati är det bästa som hänt på tysk mark. Vi är alla lika. De finns inget över och inget under. Allt kommer att förändras. Och alla kan vara med och bestämma det.”

– Alexandra

Annonser

En reaktion på ”Är demokrati en självklarhet?

 1. Nej, demokratin är inte självklar. Det är en förmån att få leva i en demokrati. Än har ingen uppfunnit något bättre statsskick.

  Det är inte heller någon självklarhet vad som ska menas med demokrati. Det betyder folkstyre, men ett styre genom folket kan utformas på väldigt många olika sätt. De västerländska demokratierna är olika utformade. Men alla har sina brister. Än har ingen uppfunnit någon form för demokrati som inte har påtagliga. brister.

  Vad är det viktigaste med demokratins idé? Är det att alla åsikter ska få lika möjligheter att komma till tals, alkoholisters, pundares, pedofilers, negrers, för att nu anknyta till artikelns inledning?

  Det viktiga är inte åsikter utan intressen. Alla intressen måste beaktas. Ett statsskick som lämnar vissa gruppers intressen åsido är inte någon bra demokrati. Man behöver inte ha åsikter (eller kunna framföra dem) för att ha intressen. Djuren har intressen men kan inte uttrycka dem. De ännu ofödda, de kommande generationerna har intressen, men har ingen möjlighet att göra dem gällande.

  Hur ska en demokrati vara beskaffad för att statsmakten ska komma att beakta alla legitima intressen? Jag har funderat över det, men jag har givetvis ingen fullständig lösning. Några idéer finns i min artikel http://cognito.se/KnowledgeArchive/Article.asp?Article_Id=313 . (Om länken inte fungerar här, så kopiera den.). Alla påhak mottas med intresse.

  Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s