Varför får hemlösa och tiggare inte lov att ha mobiler?

Ett av våra stora samhällsproblem verkar tydligen vara att det finns tiggare med mobiltelefoner. Det verkar vara något fruktansvärt, människor blir på allvar arga över detta. Arga över att någon utsatt sitter på gatan och ser ledsna ut i deras närhet när de egentligen inte alls behöver vara ledsna och utsatta – de har ju en Iphone! Jag vill förtydliga några saker om mobiler…. Mobiler behöver inte vara så himla dyra. Det finns goda organisationer och privatpersoner som ger bort mobiltelefoner till utsatta – gratis! Man kan också köpa de begagnat, och då behöver de inte kosta så värst mycket. Mobiltelefoner är inte heller något som definierar att man inte längre är utsatt. Man kan ha en mobil och ändå inte ha ett hem, ett jobb, och en trygg livssituation.  Ska vi inte försöka hjälpa alla, oavsett om de har en mobil eller inte?

Många anser att tiggare luras. Om de nu har en mobiltelefon måste de inte sitta många timmar om dagen, på marken, och be om folks pengar. Jag kan inte tala för alla, men jag personligen hade inte velat spendera min dag sådär. Jag hade aldrig tänkt ”hah! Du tror att jag är utsatt, men det är jag inte! Jag är egentligen jätterik och äter oxfilé varje dag, men jag lurar dig för att få denna fantastiska tia! Muahahah!”. Jag är ganska säker på att ingen tänker sådär. Jag förstår inte hur man kan tro att folk skulle luras om att vara utsatta. Det är inte kul att vara utsatt och att spendera sin vardag på gatan. Tror någon på allvar att det finns folk som luras om att leva i en sådan situation?

Slutligen vill jag ta upp en grej som min vän Jocke inspirerade mig om. Jocke är själv hemlös, och han har en Iphone. Om man är smart med hur man skaffar den och betalar för den kan man ha en mobiltelefon fast än man inte har ett hem. Han satt på en buss och hörde medpassagerare prata negativt om hemlösa med mobiler och tänkte: ”Är det så konstigt att en hemlös har en smartphone eller Android? Är vi inte lika värda som alla andra? Kan vi inte ha den nyaste tekniken? Måste vi alltid ha begagnat?”. Jag tycker att Jocke slår huvudet på spiken. Vad är egentligen så konstigt med att en hemlös har en mobiltelefon? De är väldigt praktiska, och hjälper till i ens vardag väldigt mycket. Varför ska inte en hemlös kunna få den hjälpen? Att ha någonstans att ringa ifrån är ju dessutom essentiellt för att skaffa jobb eller på flera andra sätt gå framåt med sitt liv. Det är dags att vi slutar behandla hemlösa och tiggare annorlunda. Vi är alla lika värda, och ska alla behandlas med samma respekt.

– Marielle

Följ oss på http://www.facebook.se/kortomsamhallet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s