Manligheten

Hur är det att vara feminist och man i Sverige? De flesta männen kallar inte sig för feminister, men killarna bakom facebboksidan ”manligheten” gör det. Deras perspektiv på feminism är ett som jag känner inte finns nog av i världen. Det är ett perspektiv som förstår både mannens och kvinnans roll inom feminismen, och som uppmanar både könen till att agera. Feminism är inte endast en kvinnofråga, utan berör männen också. Manligheten kämpar för att belysa männens ansvar för att skapa en jämställd värld!

12350_290805477733906_250793614_n

Idag är många män inte feminister, av olika anledningar. Hur blev ni feminister?

–          För en av oss började det hela i gymnasiet med en två dagars kurs där det enbart handlade om feminism. Efter kursen blev han trakasserad och mobbad för att han kallade sig feminist. Det tog många år för honom att få ork att kalla sig feminist igen men insikten av att det behövdes försvann aldrig.

En annan av oss blev det i samma stund han blev pappa. På sjukhuset insåg han hur barnmorskorna översköljde honom med beröm för att göra de mest triviala sakerna medan de nästan skrattade åt hans frus ansträngningar att göra detsamma. Att hon just fött ett barn var inget att ta i beaktande. Att hans barn var flicka hjälpte också. Han såg hur hans och hans frus föräldrar tilltalade barnet.

 

Vad fick er att öppna upp den här sidan?

–          Det var faktiskt pappas av oss som valde att öppna sidan för att han ville vara politiskt aktiv men ville inte ge upp tiden med familjen. Så hur gör en om en vill skapa opinion utan att egentligen ha tid för det? Facebook såklart!

 

Vad har ni fått för respons från allmänheten?

–          Den har varit både sjukt positiv och samtidigt väldigt skeptisk. I skrivande stund har vi nästan 750 likes men vi tror att det tar längre tid för Manligheten att spridas just för att det finns en skepticism från feminister. Många trodde att vi var/är troll och egentligen bara vill förstöra. Men vi är ganska hardcore feminister och just nu jobbar vi ganska mycket med att ifrågasätta vårt fokus som har varit väldigt cis-fokuserat.

 

Om ni fick sammanfatta er sida med några få rader, vad skulle det vara?

–          Att kämpa för mäns rätt i samhället är att kämpa emot det patriarkala förtryck som vi utövar och vi förväntas utöva. Det skadligaste du kan säga till en pojke idag är “Var en man” eller “Sluta vara en kvinna”. Att vara man innebär så mycket skadligt beteende som varken män eller samhället mår bra av. Vi vill ändra det.

 

Vad är det viktigaste att befolkningen gör för att vi ska få ett jämställt samhälle?

–          Att tillåta barn få vara de personer de är och inte de kön de är så att de senare kan växa upp och vara de vuxna samhällsmedborgare de är istället för de kön de är. Lättaste sättet att åstadkomma detta är att ifrågasätta normerna i samhället. Dela föräldraledigheten/ VAB-dagar och hushållsarbetet. Framför allt sluta ta till våld och istället börja resonera.

 

Följ  Manlighetens arbete på deras facebook!

 

– Marielle

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s