Tortyr, PTSD och Amnesty

Jag tänkte skriva ett kort inlägg om en fundering jag har haft. Det handlar om PTSD och om de fruktansvärda effekterna PTSD kan ha på en människas liv. Många som fått sjukdomen har väldigt svårt att komma tillbaka till sitt tidigare liv. Man kan ha varit genomgod tidigare, men efter ett trauma kan världen förvandlas till något fruktansvärt för en själv och man kan ha svårt att vara något annat än otrevlig. Det är svårt att gå upp till jobbet när man knappt kan sova pga hemska mardrömmar. Väl på jobbet riskerar man lätt att få sparken, då det är svårt att ta hand om sitt jobb när man ständigt får flashbacks från det värsta man varit med om. PTSD kan vara väldigt förödande.

En sak som ger PTSD i princip varenda gång är tortyr. Väldigt få har kommit ut ur en sådan fruktansvärd situation utan att utveckla sjukdomen. Utöver det fysiska lidandet man fått uppleva, får man stora men av passiviteten, hjälplösheten. Man kan inte göra något, man är helt utlämnad till någon annans viljor.

Jag tänkte också på Etiopien, där ca 25% av befolkningen varit med om tortyr. Det innebär att minst 25 % utvecklar PTSD, troligtvis många fler (våldtäkter, våld, barndomstrauman m.m. leder också ofta till PTSD). Detta är fullständigt förödande tycker jag för landets fortsatta utveckling. Det är kritiskt att befolkningen inte lider av stora psykologiska men om landet ska komma framåt.

Jag vill avsluta med att rekommendera Amnesty. Amnesty är en organisation som på ett fredlig sätt belyser och försöker förhindra samt hjälpa utsatta av orättvisor, våld och annat. De har ofta kampanjer för att hjälpa människor som riskerar tortyr. Gilla de på facebook, eller gå in på deras sida för att kolla hur du kan hjälpa till!

https://www.facebook.com/amnestyglobal?fref=ts

http://www.amnesty.org/

 

– Marielle

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s