Tränings effekt på kognitiva funktioner

ChkNFH-neuron1

Visste du att att kognitiva funktioner och kondition hör ihop, och att ens minnet, IQ och inlärningsförmåga kan förbättras med hjälp av fysisk träning?

Det är nog många som inte är medvetna om detta, och det var inte heller jag förrän idag. Inom den akademiska världen har det dock varit känt sedan länge. Ett exempel är en studie där de undersökt 1.8 miljoner män som tagit mönstring. De testade männens kondition samt gav de IQ-tester, och det visade sig att de män som hade en bra kondition var även mer troliga att ha en högre IQ. Vid en senare uppföljning, upp till 42 år senare, tog de och testade männen igen och tog även en titt på deras sociala status, vad de arbetar med samt tjänar och även hur deras kondition ligger till i dagens läge. Utav detta fick de fram att de män som hade haft bra kondition som unga, vilket som sagt ofta hade en koppling till en högre IQ, hade lyckats bättre och fått en högre social och ekonomisk status i livet. De var helt enkelt mer framgångsrika.

Och mycket pekar mot att det är till konditionens förtjänst. Att tänka sig att en bättre kondition kan leda till en högre IQ och en framgångsrik karriär får väl vem som helst att i alla fall lägga i åtanke att börja motionera oftare?

Det har även visat sig att fysisk träning har en koppling till hur bra vi minns saker. Det har gjorts tester där det visat sig att hjärnstrukturen hippocampus, som spelar en stor roll i bildning av nya minnen och inlärning, ökar i storlek efter en ettårs-period av konditionsträning 1 timme 3 gånger i veckan. Man kan säga att hippocampus är den del av hjärnan som bestämmer vad som ska lagras och inte, och när den ökar i volym betyder det att vi kan lagra mer information samt få ett bättre minne. Volymökningen består i fler cellkroppar samt ett mer komplext nätverk av dendriter, synapser och axon, vilka skapar bindningar mellan neuronen. Mycket pekar på att den mänskliga intelligensen till stor del är unik på grund av det otroligt komplexa nätverket. I jämförelse med andra arter har vår hjärna fler neuron per samma hjärnvolym, och våra neuron har i regel fler kopplingar mellan varandra. Att träning ökar denna komplexitet bör vi ta på allvar om vi vill utveckla våra mentala funktioner.

Vi kan alltså förändra våra kognitiva funktioner genom fysisk träning 1 timme, 2-3 gånger i veckan. Bättre minne, bättre inlärningsförmåga, högre IQ och ett bättre tidsperspektiv. Sedan är det upp till dig om det är värt det eller inte.

För mer information om ämnet rekommenderar vi denna föreläsning.

– Felicia

Följ oss på https://www.facebook.com/KortomSamhallet  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s