Är det inte nazisterna vi är arga på?

Sedan demonstrationen mot SvP tog plats lördagen den 23:e augusti har Facebook fyllts av en enorm debatt. Demonstranterna samlades på Limhamn för att gå emot nazisterna, rasismen och de omänskliga åsikterna SvP står för. Vad hände egentligen? Det enda jag kan läsa om i sociala medier är om polisen. Antingen läser jag om hur polisen gjorde fel, som riskerade att allvarligt skada folk och faktiskt skadade folk, eller så läser jag om hur polisen gjorde rätt, då demonstranterna började bete sig aggressivt. Deras sida menar på att polisen använde självförsvar, den andra sidan tycker att det inte är ett rimligt självförsvar att riskera att döda människor för att få tag i maskerade demonstranter.  

Jag tycker att det är bra att situationen utreds, att poliserna, demonstranterna och ansvariga går genom vad som gick fel. Det är jättebra och det behövs efter hur demonstrationen slutade. Jag undrar dock varför SvP undgår all kritik och uppmärksamhet. Var vi inte där från första början för att gå emot nazismen? Hela situationen har urartat till att vara emot polisen. Vi har vänt vår ilska helt och hållet mot polisen. Jag undrar, är det inte mot nazisterna den ursprungligen var riktad? SvP höll sin demonstration och de enda som ser dumma ut efter den är polisen och antifascisterna.

Sverige har skrivit under FN:s konvention från 1965. I denna förbjuds ”organisationer och organiserad och annan propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskriminering, samt förklara deltagande i dylika organisationer eller dylik verksamhet som en brottslig handling straffbar enligt lag” (artikel 4a). Svensk lag förbjuder även hets mot folkgrupp och diskriminering, som rasism. Det är förbjudet enligt svensk lag att skapa sammanslutningar som innebär förföljelse av en grupp på grund av gruppens hudfärg eller etniska tillhörighet (regeringsformen 2 kap 24§).

Den 23e augusti var en dag där SvP gjorde bort sig. Det var en av flera dagar de offentligt gick ut med åsikter vi till och med enligt lag ska gå emot, åsikter som är hatiska och diskriminerade. Jag tycker att vi ska vända tillbaka debatten från att endast diskutera huruvida sten kastades eller ej, samt från att peka ut polisen som onda, till att diskutera felaktigheterna i SvP:s organisation. Lärdomen vi skulle ha tagit med oss från den 23:e var att vi inte håller med SvP. Det är rasismen och nazismen vi ska rikta vårt hat mot.

– Marielle

Följ oss på https://www.facebook.com/KortomSamhallet  

11111

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s