Ungdomars psykiska ohälsa – Kroppen (del 3)

IMG_4225I del 1 diskuterade vi om att ojämlika samhällen resulterar i allmänt psykiskt ohälsosammare samhällen. Detta samband gäller även för fysisk ohälsa, som bara i sig kan leda till psykiska problem. Det finns många problem som berör exempelvis övervikt, dåliga matvanor, långvarigt stillastående och för lite fysisk aktivitet, som har ett samband med psykiska problem och låg självkänsla.
Unga rör sig idag mindre än förut, och det kan bero på att deras aktiviteter allt mer kräver att man sitter still. En rapport från Statens medieråd har visat att ungas internet- och datoranvändande har ökat markant, och nuförtiden spelar 92% av barn mellan 9-16 år dator och tv-spel. Att vara stillastående under längre perioder leder slutligen till sämre upplevt välbefinnande och ökad stresskänslighet, enligt Arbetsmiljöverket. Det är en av våra moderna utmaningar att ha ett högt välbefinnande samtidigt som vi lever ett liv som vi fysiskt sett inte är anpassade för. På något sätt måste vi få unga att röra sig mer, äta bättre, och även att oftare gå ut i solen. D-vitaminbrist är kopplat till försämrat välbefinnande, och det har visat sig att D-vitamin kan mildra symptomen av en depression.
.

Hur får vi då våra barn att må fysiskt bättre? Alla föräldrar vet om att det är bra för barnen att röra på sig och att äta nyttigt. De flesta föräldrar kan dock uppleva att det är svårt att få barnen att följa deras råd, och att tvinga dem känns inte som ett rimligt alternativ.
.

Vi känner att samhället i stort delvis har tagit bort de roliga elementen från sport. Vi som är författare till denna text minns själva hur vi som små hittade roliga aktiviteter, skridskoåkning respektive gymnastik, som vi gärna ägnade oss åt. Med tiden försvann dock det roliga. Sporten blev mindre en rolig lek, och mer en seriös tävling, att foten var lite sned var allt som krävdes för att få höra att man gjorde helt fel. Våra lärare menade självklart väl, de ville se oss utvecklas till duktiga och kunniga sportutövare, men tyvärr ledde pressen endast till att vi slutade, och aldrig kom tillbaka.
Vi vill betona värdet i att låta barnen själva bestämma vad som är en sport, och vad som är kul enligt dem. Det finns inget som säger att det är fysiskt sätt mer hälsosamt att göra volter i glittriga dräkter som noga bedöms av en grupp domare, istället för att springa fritt utomhus och hitta på egna lekar, även om de sistnämnda barnen troligtvis blir smutsigare.
Föräldrar och tränare borde lägga mindre fokus på att bedöma barnen och försöka drilla dem till att bli elitistiska, och istället nöja sig med att vara närvarande och hjälpa till när det verkligen behövs.

.

– Marielle Sterner & Alex Sturesson
Följ oss på Facebook!


Kapitalismen – Del 1
Disneydrömmen – Del 2
Kroppen – Del 3


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s