Romers situation i Sverige går inte att jämföra med judarnas på 30-talet

oa6tecDagens ETC jämförde situationen angående romers förföljelse idag med 30-talets situation med judarna. Vid första anblick ser detta tyvärr väldigt logiskt ut. Både grupperna utsattes och utsätts för hatbrott; deras hem bränns ner, de attackeras på stan, de mördas. Deras mänskliga rättigheter finns ibland inte. Kränkningar blir en del av deras vardag och de känner sig jagade. Att vi kan jämföra något som händer i dagens Sverige med något som hände under Europas dystraste period, plågad av nazism, är otroligt tragiskt.

Det finns dock ett viktigt inslag i situationen med romer idag som markant skiljer sig från situationen med judarna på 30-talet. När nazisterna började ta makten såg de också till att bestraffa de som inte höll med om deras åsikter. Att kämpa emot rasismen och våldet blev en allvarlig risk. Många miste sin frihet eller till och med sina liv när de försökte. De unga syskonen Sophie och Hans Scholl, som tillsammans skapade gruppen Vita rosen, är ett exempel på det. De upptäcktes på 40-talet när de spred anti-nazistiska flygblad. Både blev avrättade för sin aktivism.

I Sverige riskerar ingen någonting för att försöka hjälpa romer. Ingen måste välja mellan romers säkerhet och deras egna. Ingen av oss hamnar i fara om vi sträcker ut en hand till dem som behöver stöd. Aldrig har vi egentligen någon anledning till att tveka inför att hjälpa till. Därför blir situationen något helt annat, och även om de flesta av oss sitter tyst hemma finns det många som aktivt försöker förbättra läget. Ett väldigt bra initiativ är det som tagits av Thimar Innab. Hon har startat en namninsamling som kräver att EU-medborgare ska få ha någon lokal i Malmö att spendera vinterns kalla nätter på. Sådan aktivism är otroligt bra, och även om jag skäms över hur Sverige behandlar romer, kan jag glädjas över hur mycket många kämpar. Jag kan också vara väldigt nöjd med det simpla faktumet att det går att kämpa.

Namninsamlingen går att finna här, skriv gärna på!


– Marielle Sterner
Följ oss på Facebook!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s