Ät en korv och var glad!

Belinda Hellberg_05Det här med att vara miljövänlig verkar läskigt för vissa. Ett exempel jag själv hört är när en bekant talade om hans nya kaffemaskin med kapslar, ”den är verkligen jättebra, du borde testa den!”, sa han. Jag svarade att jag inte hade kunnat leva med miljöångesten, och att en vanlig kaffemaskin funkar fint. Hans ansiktsdrag drog ihop sig och han såg rädd ut för en sekund. ”Om man ska tänka på hur icke-miljövänliga kapslarna är, då måste man ju tänka på en massa andra grejer som kan förstöra miljön!”. Upptäckten verkade vara traumatisk, ett sådant miljöperspektiv låter ju otroligt jobbigt och tidskrävande. För vissa innebär miljövänlighet att ge upp sin frihet. Så är det ju dock inte, eller rättare sagt så borde det inte vara.
Belinda Hellberg

När jag intervjuade Belinda Hellberg från Supermiljöbloggen sa hon många kloka saker, det var dock en mening som fastnade hårdast hos mig, en simpel, skämtsam mening; ”ät en korv och var glad!”. Taget ur sitt sammanhang hade Belinda kunnat tala om fyllekäk, men i sitt sammanhang är det ganska briljant. Belinda berättade om hur hon tidigare hade låtit sitt liv slukas upp totalt av miljöångest, av viljan att rädda klimatet. En väldigt nobel aktivism, men det kan gå för långt när man beslutar sig för att ta för stort eget ansvar. Belinda beskrev det som att hon blev ”kroniskt besviken på sin omgivning”, när hon varje dag ansträngde sig för att jobba för miljön. När aktivismen begränsar ens liv och möjligheter för mycket riskerar man att förlora mer än vad man vinner på det; och det är den eftertraktade balansen hon syftar på när hon säger att man ska äta en korv och vara glad.

Det är inte Belindas ansvar att rädda världen. Det är inte mitt, det är heller inte ditt. Miljöaktivism är en sak vi ska bedriva gemensamt. Det är en drivkraft som kan ersätta konsumtion och prylar som statusmarkör och tillhörighet. Det kan vara en kärna i vårt samhälle, som vi kan samlas omkring. Idag kan en människa helt sluta att använda plast, medan grannen köper en SUV och skiter i att återvinna. Så ska det ju inte vara.

Jag får inte längre klimatångest, för att jag ser hur ringarna på vattnet sprider sig. Folk pratar om det, engagerar sig allt oftare. De små insatserna räcker rätt så långt.”. Tänk om varenda människa hade gjort sitt. Då hade man kunnat äta en korv och vara glad.

– Marielle Sterner
Följ oss på Facebook!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s