Vill du höja ditt självförtroende?

9

Visst har vi alla hört det – igen och igen – vi måste höja vårt självförtroende. Det står i tusentals medelklassiga, New-age-inspirerade och allmänt smöriga böcker, inbunden i bilder på lyckligt leende människor. Det framstår som att ett högt självförtroende och din självbild är det viktigaste i världen. Böckerna avslöjar också tips på hur man uppnår detta mål, hur man kan se ut som de leende människorna på bilderna. ”Säg 5 komplimanger till dig själv varje dag!”, ”visualisera en energi av acceptans kring din person”, ”Titta dig i spegeln och le samtidigt som du säger att du är vacker som du är, tre gånger i rad!”.

Världen ter sig väldigt individualistiskt när dessa böcker säljer bättre än böcker som berättar för läsaren om hur man kan skapa en mer miljövänlig värld för en själv och resten av världen. Sanningen om ett högt självförtroende är att det inte räcker med att säga att man är snygg till sig själv fyra gånger baklänges på ett ben. Människor är väldigt sociala djur, och just begreppet självförtroende handlar mycket om individens position i gruppen. Begreppet kan ses som en ”sociometer”, en intern mätningsprocess som bedömer social acceptans och vilken plats man har i den sociala hierarkin. Har du ett populärt jobb, många vänner som uppskattar dig, blir du värdigt behandlad och accepterad för den du är? Grattis. Du lär utveckla ett högt självförtroende. Ses du istället som andra klassens medborgare, är du fattig och får du som person eller ditt yrke ingen respekt? Då kommer du sannolikt utveckla ett sämre självförtroende – helt oberoende av hur många gånger du yttrar meningen ”jag duger som jag är” till din spegelbild.

Vill du förbättra ditt självförtroende? Vill du kanske till och med se till att alla invånare har ett dugligt självförtroende?
Ett ord.
Klasskamp!

– Marielle Sterner
Följ oss på Facebook!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s