Varannan vill byta namn på Feminism

Kort om samhället har genomfört en studie med frågan ”Anser du att feminism bör byta namn?”. 246 personer, med olika kön och politiska värderingar, deltog.

1

Jag är feminist. För mig betyder det helt enkelt att jag kräver att män och kvinnor ska behandlas med samma respekt, få tillgång till samma chanser och behandlas lika för lika agerande. De allra flesta feminister säger något liknande. Idén med feminism är simpel och egentligen är det pinsamt att vi ens måste ha de här diskussionerna; det bör vara självklart med jämlikhet och därför bör det vara självklart med feminism.

Vissa vill dock inte identifiera sig som feminister. Det ”låter aggressivt”, de tänker på vissa fåtal feminister som är för högljudda och så tänker de på manshat. Slutsatsen är irrationell, eftersom underlaget för att säga att feminister (alltså alla feminister) är manshatare är mycket tunt. Det är som att säga att alla män är aggressiva och våldsbenägna eftersom det finns en grupp män som är högljudda, och som misshandlar eller brukar våld på andra sätt – underlaget för ett sådant påstående är tunt.

Hur som helst är det väl viktigt att försöka komma överens. I slutet av dagen vill de flesta ha någon form av jämlikhet, även de som säger sig vara tveksamma mot feminism. Jag tror att många av de som är tveksamma hade varit mer öppna om de verkligen kom nära idén av feminism på riktigt, istället för bilden av feminism som fördomsfullt kan målas upp.

Jag har märkt att den här bilden av feminism börjar målas upp med skeva penslar redan vid uttalandet av ordet feminism, för att ”Feminism står för mycket för kvinnor, för feminint, när det egentligen handlar om jämställdhet” (citat från en av våra deltagare). Ett argument för detta är ibland att man hör redan på namnet vad för typ av rörelse det är – en kamp som endast är för kvinnor! Tanken med den här studien vi på Kort om Samhället har genomfört är helt enkelt att undersöka om namnet på kampen verkligen är ett problem eller inte.

2

” Just nu är det en benämning som kan betyda allt eller inget, man får nästan fråga personen var dennes värderingar ligger först ”
Åsikterna var delade, ungefär till hälften. Av de 246 som deltog i studien svarade 55,7 % att de vill ha kvar namnet feminism. De resterande 44,3 procenten svarade att de föredrog olika alternativ, där det populäraste var Ekvivalist.

Av de som ville byta namn var motiveringen oftast en av dessa tre. Feminism innebär manshat. Feminism borde vara könsneutralt då jämställdhet innebär könsneutralitet. Namnet har fått dåliga associationer och bör därför överges.

Av de som inte ville byta lät motiveringarna ungefär såhär. Vi kan inte byta namn bara för att vissa människor har missuppfattat feminism. Det finns en massa namn med ”man” eller ”män” i sig, och det klagar ingen på. Det är rimligt att namnet inte är könsneutralt då det faktiskt är en kvinnokamp som syftar på att lyfta just kvinnor till samma nivå som män.

feminismdiagram

Är det ens genomförbart att byta namn? Flera deltagare har påpekat att det lär vara enklare att ändra folks inställningar, än att ändra namnet. Personligen har jag egentligen svårt att förstå varför namnet ens ska vara ett problem, oavsett vad namnet är. Det viktiga är kampen bakom. Samtidigt är det också viktigt att alla kan ställa sig bakom och komma överens om att kampen är viktig.

Vad tycker du?

Undersökningens frågor hittar du här.

– Marielle Sterner
Följ oss på Facebook!

Annonser

En reaktion på ”Varannan vill byta namn på Feminism

  1. Jag tycker själv att feminismen inte ska byta namn, men att det ska utvecklas en annan officiell jämställdhetsrörelse som kan balansera feminismen mer (förslagsvis jämställdismen).

    Jag vill även se en betydligt mera respektfull jämställdhetsdiskussion, och respekterar inte när människor av båda parter behandlar personer av annan åsikt respektlöst och använder allmänt dåliga diskussionssätt. Saklighet och öppenhet för olika perspektiv ska gå före dömanden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s