Verksamhetsplan: höst 2015 – höst 2016

Till våra medlemmar vill vi visa vår plan för året. Planen är givetvis inte spikad, vissa förslag kan skjutas upp och andra kan komma att tilläggas. Du som medlem är välkommen att engagera dig genom att lägga till nya förslag!
Kort om Samhället, 2015-08-20

10592867_677397909016796_5069889151979672661_n 1 Alex 11401219_10153346370329253_7468029938704253691_nSyfte med verksamheten
Vi vill driva workshops, föreläsningar, kulturarbete och andra projekt som skapar social rättvisa och bidrar till folkbildning. Det övergripande målet med detta är att positivt bidra till befolkningens välmående.

Geografisk målsättning
Skåne med utgångspunkt Malmö. Majoriteten av våra tidigare samt framtida projekt har och kommer att bedrivas i olika lokaler runt om i Malmö, exempelvis ABF, Sofielunds folkets hus och Mötesplatsen Otto. Projektet med gatutidningen Dik Manusch har vi valt att inte driva i Malmö (utan i Höör, Lund och Karlshamn), med syftet att inte utsätta Faktum för konkurrens.

Organisation
Vi har valt att inte nischa oss till specifika frågor för att behålla flexibilitet. Förutsatt att projektet uppnår våra verksamhetsmål om social rättvisa, antidiskriminering och folkbildning kan temat vara vilken samhällsfråga som helst. Föreningen är demokratisk och tar lika stort hänsyn till alla medlemmars förslag och idéer.

Dik Manusch
Dik Manusch är en gatutidning som betyder se människan på rumänska. Denna säljs av EU-migranter, som alternativ till tiggeri. Tidningen startades i Skellefteå, och Kort om samhället har tillsammans med andra lokala föreningen drivit försäljningen i primärt Lund, Höör och Karlshamn, även om försäljarna har rört sig till andra, närliggande städer. Till nästa nummer som kommer ut i oktober kommer vi att öka försäljningen, genom att få fler försäljare, genom att samarbeta med fler lokala grupper och därmed starta försäljningen i fler städer. Malmö kommer dock aldrig bli en försäljningsstad, då vi vill undvika konkurrens med Faktum.
Tidningens inkomster går helt och hållet till försäljaren, och drivs helt ideellt. Inför varje nummer kommer vi att kontakta sponsorer och driva olika projekt som kan bidra till en insamling. Inför numret i Oktober håller vi i en loppis, och inför nästa nummer igen, i januari, planerar vi för en insamlingsfest där bland annat musik och konst ska avnjutas och kunna köpas. Tanken är att försäljningen ska pågå under en längre period.

Psykologiworkshops
Vi planerar en serie workshops under hösten/vintern, med start 9-11 oktober. Då ska vi under konferensen Power Shift ta upp psykologin bakom miljötänk, och psykologin som förklarar varför vi har svårt att ta till oss och anpassa oss till klimatkrisen. Workshopserien fortsätter sedan på exempelvis ABF där vi fortsätter att använda psykologi som metod till att förstå och analysera olika samhällsfrågor, därav diskriminering hittills är det ämne vi börjat jobba med. Under två workshops kommer vi att ta upp psykologiska förklaringar bakom rasism, sexism, homofobi, viktdiskriminering och dylikt.

Utställning om hemlöshet och social orättvisa
Till våren 2016 vill vi hålla i en utställning som visar film och foto. För närvarande är vi fortfarande i stadiet där filmerna och foton håller på att skapas, och vi har valt att vänta med att planera för specifikt innan dessa är klara. Vi har haft kontakt med Biograf Panora som visat intresse för vår utställning. Vi har också haft tankar på att inkludera hemlösa själva i utställningen, genom att bistå en Malmöit utan hem med en kamera, som denna kan använda för att dokumentera sin vardag eller berätta sin historia. Vidare vill vi gärna att utställningen ska visas för barn, exempelvis skolklasser, vilka vi planerar hålla en diskussion med om hemlöshet. Under utställningen vill vi ge de möjlighet att ställa frågor och få djupare insyn i hur social orättvisa ser ut och känns, med syfte att utveckla deras kunskaper, solidaritetskänslor och empati.

Matvagn
Under kommande år ska vi börja arbeta med att starta upp en matvagn på Möllevången, Malmö. Denna ska sälja romsk mat och drivas av romer som för nuvarande tigger som försörjningsmetod. Detta för att skapa ett långsiktigt alternativ till tiggeri. Under året ska vi fördjupa oss kring vilka regler det finns för matförsäljning, matvagnar samt etablera ett samarbete med ett närliggande kök.

Verksamhet i skolor
Vi har tidigare bedrivit två typer av ideell verksamhet i skolor. Ena var en insamlingstävling där eleverna tillsammans samlade in saker till Malmös hemlösa (på Maria Montessoriskolan samt Kunskapsgymnasiet). Den andra var en workshop för eleverna i högstadiet (på Maria Montessoriskolan) där eleverna fick via teater sätta sig in i olika samhällsproblem (hemlöshet, rasism, sexism, homofobi, fattigdom och totalitära samhällen). Teatern gav eleverna en chans att utveckla förståelse och empati, vilket vi anser kan bidra till att skapa solidaritetskänslor och intresse för samhällsfrågor vid äldre ålder. Dessa två verksamheter har fungerat mycket bra, och är alltså något vi vill fortsätta med på andra skolor. Vi är också intresserade av att inkludera fler ämnen i dessa workshops, som exempelvis psykologi eller miljöfrågor.

Seriefest
Tillsammans med Bryggeriets gymnasie ska vi ordna en seriefest på gymnasieskolan, en skola i Malmö som har serietecknarlinjen. Syftet är att inspirera och utveckla serietecknare eller unga som intresserar sig för att bli serietecknare. Vecka 36 bestämmer vi tid för möte, vilket blir startpunkt för vidare planering.

Opinionsbildning
Vi kommer att fortsätta driva opinionsbildning i vår blogg, kortomsamhallet.wordpress.com, som går i linje med föreningens grundvärderingar. Vi vill också försöka skapa opinion i andra medier, exmpelvis genom att skriva debattartiklar om vår namninsamling ”Inför psykologi i grundskolan” eller andra initiativ.

Framtiden
Vårt ambition är att växa. Med fler medlemmar och fler styrelseledamöter kan vi ta oss an större projekt, och genom detta bidra till att skapa mer långsiktiga och hållbara lösningar. Detta mål når vi genom att ta ett steg i taget.
Under närmsta framtid kommer vår verksamhet kretsa mycket kring socioekonomisk utsatthet samt psykologi, men vårt fokus kan skifta i takt med att nya medlemmar med nya tankar bidrar till verksamheten, samtidigt som all verksamhet alltid kommer att grunda sig på våra mål om social rättvisa, folkbildning och välmående hos befolkningen. Vi hoppas även på att fördjupa vårt samarbete med andra lokala föreningar, nätverk och kommunen, för att dela erfarenheter och för att skapa gemensamma initiativ.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s